Uvodnik Uprave državne Agencije Alan

Hrvatska ima bogatu višestoljetnu vojnu tradiciju i iskustvo u proizvodnji oružja. Već u IX stoljeću hrvatski knez Domagoj i njegovi strijelci bili su poznati po svojm laganim i pokretnim brodovima, a predstavljali su respektabilnu pomorsku silu tog vremena,  kontrolirajući područja istočne obale Jadrana.

Najstarije hrvatsko brodogradilište Kraljevica osnovano je 1725. godine za potrebe proizvodnje vojnih brodova.
 
U XVII stoljeću znanstvenik Faust Vrančić je konstruirao padobran i izveo prvi skok.

U XIX stoljeću Ivan Lupis-Vukić izumio je prvi torpedo u Rijeci, gdje je i osnovana tvornica za proizvodnju torpeda.

Bogata tradicija hrvatskog inventivnog duha i sposobnost proizvodnje najzahtjevnijih borbenih sustava odražava se i u novijoj povijesti, kada je u tvornici "Đuro Đaković" izrađen borbeni tenk  M-84 odličnih performansi, a u tvornici "Rade Končar " proizveden raketni sustav S-10 CRO.

Tvornica "HS Produkt" godišnje dizajnira, proizvodi i prodaje više od nekoliko milijuna komada pištolja tipa HS ili XD, a tvornica "Šestan Busch" više od 500 000 zaštitnih kaciga. Drugi proizvođači poput tvrtki "Metallic" i "Promrad" proizvode ručne bacače granata RBG-6 i snajper 20 mm. Tvrtka  "DOK-ING" proizvodi strojeve za razminiranje, brodogradilišta "Kraljevica", "Greben", ''Brodosplit", ''Viktor Lenac'' i ''Adria-Mar" razne vrste patrolnih brodova, brzih raketnih topovnjača, minolovaca, prijevoznih čamaca i transportnih logističkih brodova.   

Gore navedeni proizvodi izvezeni su u Argentinu, Austriju, Australiju, Španjolsku, Švedsku, Švicarsku, SAD, UAE, Kuvajt, Poljsku, Bugarsku, Italiju, Saudijsku Arabiju, Ukrajinu i niz drugih zemalja.

U posljednjih nekoliko godina hrvatski izvoz u sektoru obrambene industrije u stalnom je porastu i prelazi nekoliko milijardi kuna.

Stručna znanja, iskustvo i kvalificirana radna snaga, garancija su visoke kvalitete primjenjene u hrvatskoj obrambenoj industriji, koja se potvrdila u ostvarenju izvoza na najprestižnija tržišta razvijenih zemalja.

Hrvatski graditelji i izumitelji su neiscrpan izvor novih originalnih rješenja, što čini naše proizvode konkurentnima i uspješnima u svijetu.


mr.sc. Ivica Nekić
Predsjednik Uprave Agencije ALAN d.o.o.