Uvodnik Uprave državne Agencije Alan

Hrvatska ima bogatu višestoljetnu vojnu tradiciju i iskustvo u proizvodnji oružja. Hrvatski knez Domagoj i njegovi strijelci već su u IX. stoljeću bili poznati po svojim laganim i pokretnim brodovima, a predstavljali su respektabilnu pomorsku silu toga vremena, kontrolirajući područja istočne obale Jadrana.

Najstarije hrvatsko brodogradilište Kraljevica osnovano je 1725. godine za potrebe proizvodnje vojnih brodova.

Znanstvenik Faust Vrančić izumio je padobran i njime u XVII. stoljeću izveo prvi skok padobranom.

Ivan Lupis-Vukić u XIX. je stoljeću u Rijeci izumio prvi torpedo, a tamo je i osnovana tvornica za proizvodnju torpeda.

Bogata tradicija hrvatskih inovacija i sposobnosti proizvodnje najzahtjevnijih borbenih sustava odražava se i u novijoj povijesti, pa je tako npr. u tvornici "Đuro Đaković" izrađen borbeni tenk M-84 odličnih performansi, a u tvornici "Rade Končar" proizveden je raketni sustav S-10 CRO.

Tvornica "HS Produkt" dosada je dizajnirala, proizvela i prodala više od 5 milijuna pištolja tipa HS ili XD, a tvornica "Šestan Busch" više od 2,5 milijuna zaštitnih kaciga.

Aktivni su i drugi proizvođači oružja, poput tvrtke "MADLERD" koja proizvodi ručne bacače granata RBG-6, tvrtke "JLM-Perković" koja proizvodi snajperske puške 20 mm ili tvrtke"SCAM Marine" koja proizvodi snajperske puške 12,7 mm. Tvrtka "DOK-ING" proizvodi strojeve za razminiranje, a brodograditelji "Brodosplit", "Tehnomont", "Adria-Mar" i drugi proizvode razne vrste modernih patrolnih brodova, brzih raketnih topovnjača, minolovaca, prijevoznih čamaca i transportnih logističkih brodova.

Gore navedeni proizvodi izvezeni su primjerice u Argentinu, Austriju, Australiju, Španjolsku, Švedsku, Švicarsku, SAD, UAE, Kuvajt, Poljsku, Bugarsku, Italiju, Saudijsku Arabiju, Ukrajinu i u niz drugih zemalja.

U posljednjih nekoliko godina, hrvatski izvoz u sektoru obrambene industrije u stalnom je porastu.
Stručna znanja, iskustvo i kvalificirana radna snaga jamstvo su visoke kvalitete u hrvatskoj obrambenoj industriji koja se potvrdila putem izvoza na najprestižnija tržišta razvijenih zemalja.

Hrvatski graditelji i izumitelji neiscrpan su izvor novih, originalnih rješenja, što čini naše proizvode konkurentnima i uspješnima u svijetu.

mr.sc. Ivica Nekić
Predsjednik Uprave Agencije ALAN d.o.o.